Te midden van de ‘zandbak’ in het dorpscentrum vond dit jaar de gemeentezondag plaats, ook wel startzondag genoemd omdat we aan het begin staan van een jaar vol met kerkelijke activiteiten. En wat is het mooi om dit samen feestelijk in te luiden.
Na een aantal herfstachtige dagen deed deze dag zijn naam eer aan. Het was wat aan de frisse kant maar het zonnetje scheen volop.
De voorbereidingsgroep bestaande uit enthousiaste gemeenteleden was al vroeg in de weer. Het was mooi om te zien hoe een ieder zich op zijn/haar taak stortte. De straatvegers, stoelenzetters, tentenbouwers en niet te vergeten de cateraars. Deze laatste groep zette in korte tijd een krat vol met gewone bolletjes om in schalen vol met prachtige luxe broodjes en daarnaast fabriceerden ze nog een aantal schalen met heerlijke salade.
Inmiddels kwamen de kerkgangers tussen de hekwerken door, via de toren de kerk binnen.
Daar werden ze onthaald met mooie muziek van het combo.
Ds. Kor Datema uit Varsseveld was de voorganger van dienst en het thema was: Samen doen. De lezing en overweging ging over de arbeiders in de wijngaard. Het loon van alle arbeiders was hetzelfde of er nu de hele dag of maar een uur was gewerkt. Iedereen, de eersten en de laatsten kregen genoeg om van te leven. Wessel Brandenburg vertelde over de samenwerking binnen de woongroep waar hij met zijn gezin een aantal jaren in woonde en er was een filmpje over ‘We doen het samen’. De kinderen gaven het thema samenwerken nog eens symbolisch weer door het tonen van een slinger met poppetjes die hand in hand een eenheid vormen.
Na de dienst was er koffie/thee met heel veel lekkere cake en koek, gemaakt door gemeenteleden en vervolgens werd een ieder naar de activiteit gestuurd waar men zich voor had opgegeven.
Per activiteit werd een deelnemer bereid gevonden een verslagje te maken van hetgeen hij/zij had gezien, gehoord of beleefd. Hierna leest u hun bijdragen.
Arnold Bulsink maakte de foto’s.

Workshop fotografie smartphone
Tijdens deze workshop werd door Han Veldhorst uitgelegd hoe je met een paar goeie regels mooiere foto’s kunt schieten. Op de kijkrichting en kijkruimte letten, niet teveel zoomen en een standpunt kiezen. Verder hoe je de instellingen kunt verbeteren. Daarna naar buiten om het in de praktijk te brengen. We mochten allemaal twee foto’s naar Han sturen. Hij gaat de foto’s met een vakkundig oog bekijken en eventueel van commentaar voorzien. Het was een leuke workshop waar je altijd wat van opsteekt. Verder een mooie startzondag, goed verzorgd en lekker gegeten.
Ben Keuper

Informatieve fietstocht
Eén van de activiteiten van de startzondag was een fietstocht onder leiding van Harry Esselink. We gingen op pad met zeker twintig fietsers, jong en oud, fris en fruitig. Op vier plekken in ons mooie buitengebied maakten we een korte stop en vertelde Harry bevlogen en vol passie wetenswaardigheden over bomen, landschap en natuur. Het Welinkbos, het Bargerbos, op het Boesveld en tenslotte in het Duitse deel van Dinxperwick stopten we en luisterden we naar zijn “vat vol kennis” dat langzaam leegliep. Het “oh ja” en “dat wist ik niet” ging samen met ademloos luisteren, prachtig gedaan Harry, bedankt daarvoor.
Na het verhaal bij de beuk in Suderwick (Buche in het Duits, wist u dat de naam van
buurgemeente Bocholt daarvandaan komt?……..zie hun wapen) en de opmerking van Harry
dat een beukenbos vanuit de lucht lijkt op een veld broccoli nam ik me voor…….vanaf nu
probeer ik het weer zonder sausje. Tenslotte: Goed Bewogen, Groen Beleefd, super!
Henk Rijks.

Creatieve workshop
Na de koffie verzamelden de deelnemers van de creatieve workshop, een gemêleerd gezelschap van jong en oud, zich in de tent. De workshop was goed voorbereid door Marianne Lieftink en Anita Keuper. Op het programma stond; het maken van een vaasje. Marianne en Anita hadden de werkstukken al enigszins voorbereid zodat zowel de snelle als ook de minder snelle knutselaars (de eersten en de laatsten) het vaasje binnen de beschikbare tijd af konden maken. Na de uitleg ging iedereen ijverig aan de slag met een stuk draad waarmee, volgens de ‘weeftechniek’ een mooie decoratie rondom de glazen vaas werd gedraaid. Tenslotte mocht een ieder er nog het predicaat ‘Hand made’ aan toevoegen en de vaas voorzien van een mooie roos. En zo werd een eenvoudige koffiemelkfles ineens een pronkstuk op tafel.
Rieki Hengeveld

Lezing Rahf Almtar 
Een dertigtal gemeenteleden volgden in het kerkelijk centrum het indrukwekkende verhaal van Rahf Almtar. Van haar vlucht naar Nederland en haar leven nu hier in Dinxperlo.
Rahf is in Aleppo geboren in een hecht gezin met hoogopgeleide ouders. Ze komt uit een zeer oude Mesopotamische beschaving waar vroeger het eerst werd geschreven, recepten werden ontwikkeld en kunst werd gemaakt.
Rahf heeft aan de universiteit in Syrië de opleiding fysiotherapie en 1 jaar sociologie afgerond. Ook heeft ze gewerkt voor een afdeling van het Syrische rode kruis.
In Nederland werkt ze voor de ouder- en kind afdeling Yunio bij Sensire en doet ze vrijwilligerswerk in de bibliotheek middels het geven van Arabische lessen aan kinderen en moeders van Arabische afkomst. Het diploma fysiotherapie zou hier in Nederland pas erkend worden na 3 jaar extra studie. Dat kan ze niet combineren met haar gezin.
Ze begon met een filmpje over Syrië van voor de oorlog waarin duidelijk werd wat voor prachtig land het is. Heel groen, mooie steden met prachtige pleinen en tempels. Veel rivieren en mooie stranden.  Kortom een land waar ze nog heimwee naar heeft. Syrië heeft een veelkleurige cultuur waar voorheen moskeeën en kerken vreedzaam naast elkaar stonden.
De oorlog in Syrië begon in 2013-2014. Mensen bleven binnen of vluchtten.
Isis ( IS) en andere groepen waren met elkaar in oorlog in Syrië. Rusland bemoeide zich er eveneens mee. De uiteindelijke reden van de  conflicten is grondstoffen(olie)
IS heeft volgens Rahf meer slachtoffers gemaakt dan Assad. Zij ronselden jonge jongens om soldaat te worden.
Rahf vindt het nog erg moeilijk om over de oorlog te vertellen. Hun huis is verwoest maar haar moeder heeft de sleutels nog. Beelden van overleden familieleden kwamen op tv. Maar wat je op tv niet hoort is het geschreeuw van de mensen in nood, iets wat zij absoluut niet kan vergeten.
Vervolgens kregen we een filmpje te zien van de verwoeste stad Aleppo.
Het was een grote ruïne waar geen leven mogelijk is.
Haar familie is gevlucht via Damascus naar Saudi Arabië en woont daar nu nog, de familie van haar man woont nog in Syrië. In Damascus heeft ze haar man ontmoet en is in 2017 weer met hem herenigd in Nederland.
Waarom naar Nederland? Rahf vertelt dat Nederlanders geven om de natuur en de mensen zijn aardig. De families Tolkamp en Obbink in Aalten hebben veel gedaan om hen zich thuis te laten voelen in Nederland en ze hebben nog steeds nauwe vriendschapsbanden met hen. Ze hebben hen bijgestaan bij geboortes (krentewegge) de twee kinderen zijn hier geboren, babyshower, verjaardagen, kerst, naar school gaan en werk vinden.
Nederlanders zijn goede mensen, christelijke mensen, ze zag Jezus door de goede daden van de mensen om haar heen.
Een voorbeeld voor Rahf is haar Armeense oma die in haar eentje op 9 jarige leeftijd naar Syrië vertrok om de oorlog in Armenië te ontvluchtten. Ze werd een goede zakenvrouw in haar stad.
Rahf is blij dat ze nog leeft, ze heeft nu de Nederlandse identiteit. Nederland is haar land geworden maar Syrië blijft in haar hart.
Tenslotte liet ze nog filmpje zien waarop haar vader in beeld is en onuitputtelijk vertelt over hoe dankbaar hij is voor de wijze waarop Rahf hier in Nederland is geholpen en hoe ze hier nu kan wonen met man en kinderen.
Het was een ontroerend en indrukwekkend verhaal.
Jenny Rigter

Levend Ganzenbord
We hebben dit spel gedaan met een groep van 5 mensen.
In de kerk waren totaal 32 A-4tjes neergelegd, genummerd van 1 tot en met 32. Door het gooien van een dobbelsteen wordt bepaald op welk nummer je uitkomt. Op elk papier stond een vraag of stelling, bijvoorbeeld: 
Zorgen zijn voor overmorgen – De natuur is je beste vriend – Zelfkennis is macht – Welke voldoening geeft vrijwilligerswerk? – Welke 2 dingen neem je mee als je gedwongen wordt je huis te verlaten?
De laatste stelling die we kregen, was de gulden regel van Buddah: ‘Kwets anderen niet met wat jou kwetst’. Oftewel behandel anderen altijd zoals je zelf wilt worden behandeld. Deze gulden regel ligt ten grondslag aan de grote wereldgodsdiensten zoals het christendom, jodendom, islam en boeddhisme. Dit vonden we als groep wel een heel mooie en treffende afsluiting.
Zoals in de aankondiging al was aangegeven ontstonden er leuke gesprekken. 

Speurtocht voor de jeugd
Als activiteit voor de kinderen werd er een speurtocht bedacht. Deze speurtocht bestond uit verschillende opdrachten, die zij samen als groep moesten uitvoeren. Na elke opdracht die ze hadden uitgevoerd, kregen zij een stukje van een foto te zien. Op deze foto stond een gebouw, waar de schatkist lag verstopt.
Ze begonnen met het maken van een eigen wijngaard. Met kurken stempelden ze druiventrossen op een groot vel papier. Daarna bouwden zij met blokken een toren na, die wij van te voren hadden gebouwd en gefotografeerd.
Ook moesten ze een aantal puzzels maken en raden hoeveel druiven er in de pot zaten. De druiven mochten ze op eten. Daarna gingen de kinderen met zijn allen… op naar de schat, gevuld met leuke cadeautjes en chocolademunten!!!
Al met al een geslaagde ochtend, voor zowel de kinderen als de leiding.
Renske Brüggink

Afsluiting
Tenslotte kwamen alle groepen weer bij elkaar bij het kerkelijk centrum voor de lunch. Onder het genot van luxe broodjes, salade en Breedenbroekse karnemelk werden vrolijke, ontroerende en interessante  ervaringen uitgewisseld. Met een mooie zegenbede sloot ds. Kor Datema de bijeenkomst af en tenslotte bedankte Jenny Rigter de voorbereidingsgroep namens de kerkenraad en alle aanwezigen.
Zo werd op deze dag gevierd dat we opnieuw mogen beginnen aan het werk in de kerk en de hoop uitgesproken dat iedereen hieraan mee mag doen, de eersten en de laatsten.
Rieki Hengeveld, met dank aan de overige schrijvers.