Tijdens de afgelopen zomervakantie heb ik een week gefietst in het noorden van Duitsland. Om precies te zijn in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Ging de ene dag de route door voornamelijk bosgebied, de volgende dag kwamen we langs meerdere meren, of Seen, zoals ze dat in Duitsland zeggen.
De mooiste route was voor mij echter de dag dat we langs de Oostzee fietsten. Een prachtig fietspad langs de zee, het zonnetje hoog aan de hemel, niet te warm en in goed gezelschap.
Na 1945 werd het gebied waar ik fietste DDR en de sporen daarvan waren nog overal te zien. Grauwe, grijze gebouwen en vervallen kerken. Het verval letterlijk zichtbaar in talloze slaperige dorpjes, waar de jeugd leek te zijn weggetrokken of was weggetrokken.
Tegelijk ademde het gebied ook nog het glorierijke verleden van het voormalig keizerrijk. Prachtige villa’s, sommige vervallen, andere in glorie herstelt. En dan de kastelen, met als hoogtepunt het prachtig gerestaureerde kasteel in Schwerin, waar prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, vandaan kwam.
Kortom: een prachtig, gevarieerd landschap, nog niet geheel ten prooi gevallen aan grote toeristenmassa’s.
Een tekst uit Filippenzen 4 schoot mij, al fietsend, door het hoofd: “Ik weet hoe het is om arm te zijn en ik weet hoe het is om rijk te zijn. Ik heb alle situaties meegemaakt: soms had ik veel te eten en soms had ik honger. Soms was ik rijk en soms had ik helemaal niets. Ik kan alles verdragen, omdat de Heer mij kracht geeft.”
Over deze tekst had ik net voor mijn vakantie een Bijbelstudie gelezen en eigenlijk kwamen deze woorden nu voor mijn ogen tot leven in de omgeving waar ik doorheen fietste.
In welke situatie je leven zich ook bevindt, je hoeft het niet alleen te doen. Je krijgt de kracht van God, waardoor je alle dingen aankunt.
Alleen, op je eigen houtje lukt het niet. Misschien denk je het even onder controle te hebben, maar op de lange termijn kan je het niet uit jezelf. Door en met Hem kan je het wel. Als je naar God gaat, kracht haalt uit Zijn woord en in gebed Hem erom vraagt, geeft Hij je kracht om alle dingen aan te kunnen.

Petra Veerbeek