Werken in de kerk
Als Kerk in Dinxperlo zijn en blijven wij gewoon een platte en toegankelijke organisatie. Dat neemt niet weg dat er zoals in iedere kerk een structuur aanwezig die veel weg heeft van een vereniging maar net met iets andere benamingen werkt. Hieronder proberen we dat enigszins duidelijk te maken. Mocht u wat missen in het rijtje dan horen we dat graag van u.
Vrijwilligers
Allereerst vrijwilligers; onmisbare personen in het gehele kerk gebeuren, sterker nog ‘zonder vrijwilligers geen kerk’. Vrijwel alle werkzaamheden in en om de kerk worden ingevuld door vrijwilligers. Vrijwilligerswerk bij de kerk betekent in principe vrijwillig en onbezoldigd werken. De vele mensen die zich hiervoor in zetten maken gezamenlijk dat wat de kerk betekent in onze dorpsgemeenschap.
Onze kerk in Dinxperlo kent meer dan 200 kerkleden die actief zijn als vrijwilliger. De inzet bepaalt iedere vrijwilliger zelf. De één doet af en toe een uurtje en de ander kiest voor een dag(deel) in de maand of week. Vrijwilligers bezoeken zieken, spelen in de kerstmusical, leiden de kindernevendienst, rijden ouderen naar de kerkdienst, beheren het kerkgebouw, zorgen voor het geld. Ze besturen, maken schoon, zorgen voor het drukwerk, kerkblad en/of deze website. Wijkmedewerkers zorgen er voor dat de kerkpost bij de mensen thuis komt en halen eventueel de antwoordenveloppen weer op. Opnoemen van werkzaamheden is gevaarlijk want onbedoeld vergeet je zomaar een groep vrijwilligers. Waar het hier echter om gaat is dat u zo een indruk heeft van wat er zo al in de kerk door vrijwilligers gedaan wordt. Mocht u ook willen helpen? Laat het ons weten, u bent altijd welkom
Heel belangrijk, ze hebben allen één gemeen: vrijwilligers zijn onbetaalbaar!
Beheer- en Wijkmedewerker
Een aantal keren per jaar wordt bij de leden een brief in de bus gedaan. Als vervolg daarop (b.v. Kerkbalans) kan het nodig zijn dat uw antwoord daarop weer opgehaald moet worden. De verspreiding van deze start bij de Beheermedewerkers. Die geven het op hun beurt weer door aan de Wijkmedewerkers. Deze laatsten doen het bij u in de bus of geven het af zodat er even een contactmoment is. Om onze vrijwilligers niet te zwaar te belasten heeft een wijkmedewerker 10 tot 20 adressen onder zijn of haar hoede. De wijkmedewerkers zien gelijk toe op het wel en wee van de gemeenteleden in hun wijk en dragen zo bij als eerste in de lijn naar het omzien naar elkaar.
Kerkenraad
De kerkenraad (het bestuur) wordt gekozen door de gemeente en bestaat minimaal uit een predikant, ouderlingen, kerkrentmeesters en diakenen. Leden van de kerkenraad en colleges hebben overigens een geheimhoudingsplicht. Voornaamste taak van de kerkenraad is het leiding geven aan het leven en werken van de gemeente.
Daarbij gaat het om:
– de zorg voor de dienst van Woord en sacramenten;
– het leiding geven aan de opbouw van de gemeente in de wereld;
– de zorg voor de missionaire, diaconale en pastorale arbeid en de geestelijke vorming;
– het vaststellen van het beleidsplan ter zake van het leven en werken van de gemeente;
– het bevorderen ter plaatse van de gemeenschap van de kerken;
– het verrichten van alles wat verder naar de orde van de kerk van hem wordt gevraagd.
College van Kerkrentmeesters
Met uitzondering van diaconale aangelegenheden draagt het CvK zorg voor een verantwoord financieel beleid op korte en lange termijn. Het CvK hanteert een hoogwaardige boekhoudkundige benadering, zet zich sterk in voor geldwerving en bewaakt de uitgaven. Het CvK zorgt ervoor dat de kerk een goede en betrouwbare werkgever kan zijn. De wijze waarop het geld wordt besteed zegt vaak meer over de kerkelijke gemeente dan allerlei beschouwingen. Jaarlijks stelt het CvK een begroting op voor het nieuwe jaar en doet verslaglegging over de jaarrekening van het afgelopen jaar. Het College van Kerkrentmeesters (CvK) is over het gehele werkterrein verantwoording schuldig aan de kerkenraad.
Kerkrentmeester
De kerkrentmeester heeft een verantwoordelijke taak: financiën, beheer, veiligheidsbeleid, archief, personeelsbeleid, geldwerving en Kerkbalans. Een kerkrentmeester is zowel lid van de kerkenraad, als van het college van kerkrentmeesters.
College van Diakenen
Als College van Diakenen (CvD) vormen zij het bestuur van de diaconie. Het CvD is verantwoordelijk voor de diaconale gelden die zij bij elkaar brengen en beheren. De kerk biedt hulp aan noodlijdende binnen en buiten de gemeente daar waar niemand anders helpt. In de kerk noemen we dit diaconaal werk of kortweg: ‘diaconaat’.
Diaken – als helper
De meeste diakenen zijn helpers en doeners: met een open oog voor kwetsbare mensen, voor mensen die onrechtvaardig worden behandeld. Voor hun werk kunnen zij inspiratie en ondersteuning vinden bij Kerk in Actie, het programma Zending en Werelddiaconaat van de Protestantse Kerk.
Diaken – als bestuurder
Een diaken is lid van de kerkenraad, die leiding geeft aan het leven en werken van de gemeente.
Ouderling
Ouderlingen (bestuursleden) zijn te vinden bij zowel de Kerkrentmeesters als bij de Diaconie. Zij hebben als lid van de kerkenraad een bijzonder mooie taak: zij zijn verantwoordelijk voor de opbouw van de gemeente. Zij dragen de zorg voor de gemeente als gemeenschap. Zij zorgen ervoor – met vorming en toerusting – dat de gemeente haar pastorale en missionaire roeping kan vervullen. De ouderling kan voor advies en begeleiding een beroep doen op de gemeenteadviseur van de classis waar de gemeente toe behoort. Voor de ouderling kan de gemeenteadviseur een klankbord zijn, die helpt bij het vormgeven van bijvoorbeeld het pastoraat en beleid in de plaatselijke gemeente.
Moderamen
Het moderamen is een kleine formatie van de kerkenraad een soort van ‘dagelijks bestuur’. Het heeft als voornaamste taak; het voorbereiden en samenroepen voor de bijeenkomsten van de kerkenraad. De voorzitter van de kerkenraad is ook voorzitter van het moderamen, in de kerkorde wordt deze rol ‘preses’ genoemd. In het moderamen zitten naast de voorzitter een scriba (notulist), de voorzitter van de diaconie als assessor (vervanger) en een penningmeester (kerkrentmeester). De predikant maakt altijd deel uit van het moderamen.
Kerkorganist
Bij een kerkdienst is de organist onmisbaar evenals ‘zijn’ instrument het kerkorgel. Het is de belangrijkste combinatie voor begeleiding van samenzang of het begeleiden van de cantorij. Ook doet de organist zijn werk voor, tijdens en na de kerkdienst. Daarnaast worden de organisten ingezet bij (t)rouwdiensten. Op de OpenKerk uren – vrijdagmiddag – zijn het ook de organisten die zorgen voor de juiste stemmingsmomenten.
Cantor
Een cantor of dirigent heeft vaak een professionele opleiding genoten aan een conservatorium of volgde als amateur cursussen op het gebied van kerkmuziek. Op grond van de gevolgde opleiding ontvangt een musicus van de kerk een bevoegdheidsverklaring voor een van de drie niveaus voor ‘orgel’ en/of ‘cantoraat’.
Koster
De koster is belast met diverse facilitaire taken om de kerk en de liturgie (orde van dienst) te ondersteunen. Is regelneef van allerlei praktische aangelegenheden in en om het kerkgebouw, zoals verlichting, verwarming en schoonmaak.
Beheerder
De beheerder is dat wat de koster is voor de kerk maar dan verantwoordelijk voor het Kerkelijk Centrum. Tevens het aanspreekpunt voor het plannen en verloop van bijeenkomsten, zaalverhuur, schoonmaak en catering.
Jeugdwerker
Een jeugdwerker vraagt nieuwe en vernieuwende dingen om de kerk te (blijven) betrekken op de jeugd! De meerwaarde van een jeugdwerker maakt het jeugdwerk een volwaardig onderdeel van de totale gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden en uitvoeren van een kerkdienst voor en door jongeren. De jeugdwerker zorgt ook voor het proces rondom de voorbereiding. Voorwaarde voor het goed functioneren van een jeugdwerker is dat de predikant, kerkenraad en gemeente openstaan voor de inbreng van een jeugdwerker.
Predikant
Een predikant of predikante is iemand die voorgaat bij een godsdienstoefening van protestantse gezindte. Het woord dominee (afgekort ds., of da. voor een vrouwelijke dominee) is een aanspreektitel voor een predikant, zoals professor dat is bij een hoogleraar.Een predikant staat in dienst van de gemeente met name als herder, aanjager, inspirator, theoloog en zielzorger. Een predikant is ook lid van de kerkenraad, het is de kerkenraad als geheel die de leiding geeft aan het leven en werken van de gemeente.
Mediateam
Vanuit het regiecentrum worden erediensten en andere diensten vanuit het regiecentrum gepresenteerd op een aantal beeldschermen in de kerk. Naast de inzet als preek ondersteuning wordt de presentatie ingezet om informatie te geven over projecten en goede doelen waarvoor wordt gecollecteerd en andere belangrijke informatie voor de kerkgemeente. Van de Erediensten wordt elke week een opname gemaakt en uitgezonden via Kerkdienstgemist.nl. De overige diensten (denk aan uitvaartdiensten) worden al of niet uitgezonden overeenkomstig de gemaakte afspraken met de betrokken nabestaanden.
Het team van gemeente leden draagt zorg voor de aansturing van de camera en de microfoons tot en met de uitzending van Kerkdienstgemist.welke via internet is te volgen of terug te kijken.
Alles bij elkaar is dat uw en onze Kerk
De vieringen op zondag vormen voor velen het hart en zijn van grote bezielende, samenbindende betekenis. Wij zijn een levendige gemeenschap, even blij met het enthousiasme van kinderen als met de ruime levenservaring van ouderen en alles ertussenin. Onze inzet is om de generaties meer met elkaar te verbinden. We proberen goed naar elkaar om te zien. Ook mensen van buiten Dinxperlo weten onze kerk te vinden en haken aan als (gast)leden. Iedereen is van harte welkom, ieder mens die binnenkomt brengt inspiratie mee!