Mij is gevraagd om iets te schrijven in jullie kerkblad. Nu is dit niet mijn meest geliefde werk om iets over mezelf te vertellen, maar toch ….
Mijn naam is Joop Ormel, ik woon in Lintelo samen met mijn vrouw Henny.
Samen hebben we 4 kinderen, allen getrouwd en we zijn gezegend met 10 kleinkinderen.
Ik ben met pensioen na de laatste jaren te hebben gewerkt als gemeentebode in Aalten en Dinxperlo.
Zoals vroeger in veel gezinnen stond er bij ons ook een harmonium in huis en muziekles vonden mijn ouders best belangrijk, dus een ieder kreeg orgelles, dus ik ook. Ik heb tot mijn 12e denk ik les gehad, toen had ik geen zin meer, maar zo rond mijn 15e, 16e jaar weer begonnen met spelen en later les genomen bij de cantor organist van de Oude Helena kerk te Aalten, de heer A.D.C. Kok. Na enkele jaren les te hebben gehad van de heer Kok, ben ik lessen gaan volgen op de muziekschool te Doetinchem, alwaar de heer Sjoerd Mook mijn leraar werd. Leuk om te vermelden: dit was ook de leraar van Dick Homburg. In die tijd speelde ik al regelmatig invalbeurten tijdens de kerkdiensten in Lintelo.
In 1969 ben ik benoemd als organist van de Goede Herderkerk in Doetinchem en later kwam daar ook de dienst bij in het Anker in Doetinchem, 2 diensten op een morgen. In maart 1972 ben ik benoemd als organist in Aalten en ook daar speel ik nog steeds met veel genoegen. Tevens speel ik ook in de Joriskerk te Bredevoort volgens rooster 1 à 2 keer per maand. Op een gegeven moment kwam er de vraag vanuit Dinxperlo of ik interesse had om daar ook enkele diensten te komen spelen en uiteraard had ik interesse, omdat ik heel graag speel en het fijn vind om samenzang te begeleiden. Het is prettig, dat er in Dinxperlo en De Heurne ook goed wordt gezongen en dat geeft een extra kick, want een organist kan niet fijn begeleiden als de gemeente niet zingt. Het is een wisselwerking.
Ik speel met het hart en van daaruit wil ook proberen om het evangelie over te brengen en daarbij vind ik Psalm 108 vers 1, één van mijn lievelingsspalmen. Als je de tekst en de muziek bij elkaar hoort, zijn er heel veel mooie en prachtige liederen te vinden in het liedboek.
Ik hoop nog enkele jaren de orgels te bespelen en als u interesse hebt om mij als organist bezig te zien op de zolder of opmerkingen hebt: u bent altijd welkom op het orgel na de dienst.
Een hartelijke groet van
Joop Ormel