Omdat in Oekraïne het Paasfeest een week later dan bij ons wordt gevierd was er op zaterdagavond 15 april een dienst in de Dorpskerk in Dinxperlo.
Daarvoor waren in de eerste plaats de Oekraïense vluchtelingen en hun begeleiders en gastgezinnen uitgenodigd maar ook andere belangstellenden waren welkom.
Deze dienst was een initiatief van de Diaconale Hulpverlening Aalten.
Voorgangers in deze dienst waren Jos Droste, voorheen pastor RK Kerk, Dennis van de Wal, Chr. Ger. Kerk  en Anne van Voorst, PKN.
Tolk Ghalina vertaalde tijdens de dienst de teksten van de voorgangers en Alexander, een Oekraïense leerling van Schaersvoorde, las de bijbelteksten voor in het Oekraïens terwijl men die in het Nederlands kon meelezen via de beeldschermen.
Velen waren zichtbaar ontroerd door de prachtige zang van het Oost Nederlands Kamerkoor dat geheel belangeloos o.a. liederen van Rachmaninov en het Onze Vader (Othce Nas) in het Oekraïens zongen. Ook het Oekraïens volkslied aansluitend aan de dienst werd met ontroering meegezongen.
Om nog meer de sfeer van een Oekraïense Orthodoxe kerkdienst te benadrukken waren er iconen opgehangen die door de icoonschildergroep gemaakt zijn en werd er wierook gebrand.
In Oekraïne is men gewend voor deze dienst een paastaart of cake of brood te bakken en deze tijdens de dienst te laten zegenen door de pastoor of priester.
Na de dienst konden alle aanwezigen dan ook genieten van alle lekkers dat men had meegebracht en was het voor velen fijn elkaar te ontmoeten voorin de kerk bij de koffietafels.

        

Jenny Rigter-Petter