Het verweven van het verlies van iemand die je lief is tengevolge van een zelfdoding
Wanneer je een groot verlies lijdt omdat iemand die je heel dierbaar is overlijdt, begint een periode van rouw. Niets zal meer hetzelfde zijn. Het leven gaat door maar voor jou is het lastig de draad op te pakken zo zonder degene die je liefhebt. Rouwen is hard werken en er is niemand die rouw zo goed begrijpt als diegene die het zelf heeft meegemaakt. Het verdriet en het dragen van een verlies is in sommige opzichten anders wanneer degene die je verloren bent, zelf koos voor zijn of haar dood. Daarom wordt er vanuit Figulus, ‘Willem. Hart voor levensvragen’ en de protestantse gemeenten in Aalten en Dinxperlo een rouwverwerkingsgroep opgestart voor de nabestaanden van iemand overleden door zelfdoding. In een zestal bijeenkomsten zullen we met elkaar delen wat ons bezig houdt, aan de hand van een aantal thema’s. Natuurlijk zal de rouw en het verdriet na afloop van deze bijeenkomsten niet voorbij zijn maar hopelijk kun je doordat je de ervaringen hebt gedeeld met lotgenoten, iets bruikbaars meenemen voor je verdere leven.
De eerste maanden na het overlijden is er naast de heftige emoties, vaak ook nog van alles te regelen. Daarom is het advies om pas aan deze groep deel te nemen, als het overlijden langer dan drie maanden geleden is.
De bijeenkomsten vinden om de drie of vier weken plaats.
Eerste bijeenkomst: Kennismaking
Tijdens deze bijeenkomst maken we met elkaar kennis en daarnaast maken we ook kennis met de geliefde die er niet meer is door verhalen te delen. Vragen als wie ben jij en wie mis je staan centraal.
Daarnaast is er ook ruimte om te vertellen wat jou is overkomen.
Tweede bijeenkomst: Het overlijden en het afscheid
Tijdens deze bijeenkomst spreken we met elkaar over het overlijden, de dagen erna en hoe het afscheid was. Hoe is dat vormgegeven? Met een bijeenkomst? Kerkdienst? Crematie of begrafenis? Welke muziek klonk? Welke rituelen waren of zijn daarin belangrijk geweest? Hoe kijk je er op terug?
Derde bijeenkomst: Wat is rouwen
Tijdens deze bijeenkomst spreken we met elkaar hoe het is om iemand verloren te hebben, vooral op deze manier. Er wordt ook uitleg gegeven over wat rouwen is, welke vooroordelen er bestaan t.a.v. rouwen. Daarnaast ook aandacht voor de emoties die je hebt. Wat vind je daarin lastig? Wat is ook goed?
Vierde bijeenkomst: Periode na het overlijden tot nu toe
Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de gevoelens die leven. We halen herinneringen op aan wie we missen. Wat wil je bewaren? Wat moet je loslaten?
Vijfde bijeenkomst: Periode na afscheid tot nu toe II
Tijdens deze bijeenkomst spreken we met elkaar over wat jouw leven nu zin geeft. Waar haal je kracht uit? Hoe leef je door? Welke symbolen of rituelen zijn daarbij helpend? Wat heb je nu nodig?
De inhoud van de vierde en vijfde bijeenkomst kan nog enigszins wijzigen afhankelijk van wat er in de groep naar boven komt.
Zesde bijeenkomst: Afronding
Tijdens deze bijeenkomst spreken we over hoe jij jouw weg in het leven probeert te vinden met jouw dierbare daarin verweven. We zullen deze laatste bijeenkomst symbolisch afsluiten. Eventueel eten we daarna samen.
Begeleiders
Deze lotgenotengroep wordt begeleid door Anne van Voorst en Kim Jansen-Oberink.
Kim Jansen-Oberink is geestelijk verzorger bij ‘Willem. Hart voor levensvragen’ en in het Slingeland Ziekenhuis. In haar werk begeleidt zij mensen die met allerlei vormen van verlies te maken hebben.
Data en locatie van de bijeenkomsten:
24 oktober, 14 november, 12 december 2023, 9 januari, 30 januari en 20 februari 2024. Elke bijeenkomst is van 15.30 uur tot 17.30 uur.